Ik ben gefascineerd door structuren en vormen die ik in de natuur vind, zoals patronen in boomstronken en stammen, de invloed van het weer op materie en de vergankelijkheid uitgedrukt in versleten, weggeworpen zaken, oude afgebladderde muren, stukken roest.

De rudimentaire schoonheid van de dingen als ik ze van dichtbij bekijk, de opbouw van de dingen, spreekt me aan en die ervaring vertaal ik in een compositie. Er is niet altijd een uitgangspunt, een schilderij ontstaat, als ik gewoon begin. Wel is er een sfeer, een liefde voor een bepaalde kleur, een stukje materie. Er ontstaan kosmische landschappen, een eigen wereld vanuit een bijzonder perspectief gezien. Een wereld om je in te verliezen, om contact te maken met wat groter is dan jezelf, om te dromen en de essentie van het bestaan te ervaren in de diepere lagen van je bewustzijn. Ook een stuk asfalt of jutezak kan het begin worden van een schilderij dat je wilt aanraken, omdat je iets herkent van de vergankelijkheid waarmee we te maken hebben?

De oneindige mogelijkheden om me uit te drukken in kleur en materie zijn een groot plezier voor me, waarbij ik zoekend mijn weg ga, toevoeg,  soms weer weghaal, alleen kleur of een samenspel met de materialen die ik gebruik. De bezieling die ik ervaar tijdens het schilderen is zichtbaar in de uitstraling van kleur, licht, compositie, aanraakbaarheid en geraakt worden.

Ik hou van felle, warme kleuren. Soms werk ik echter heel getemperd, afhankelijk van het onderwerp en de sfeer die ik wil uitdrukken, wat dan bepaalt welk kleurenpalet ik kies.

Mijn reis naar Zuid Afrika (2004)heeft me geinspireerd om iets van het prachtige licht wat daar is en die diepe aarde kleuren in mijn schilderijen weer te geven.

Vanaf augustus 2000 heb ik regelmatig geexposeerd, ook in het buitenland en vind het leuk dat mijn werk op verschillende plekken in de wereld hangt. Veel plezier met het bekijken van mijn website.

Atelier: Borgerstraat 24, bel 025, 3027 EB Rotterdam - bezoek op afspraak

Informatie over workshops is op aanvraag mogelijk

Mieke Borgdorff(1949)